grootegast 1 - ternaard 1 6 20131203 1751798533Ternaard leed zaterdagmiddag in haar 42 jarig bestaan nog nooit zo`n dikke nederlaag. Het werd in en tegen Grootegast maar liefst 13 – 0 en dus kun je zeggen dat Grootegast twee maatjes te groot was voor Ternaard dat op haar eigen nieuwe kunstgras vandaag heer en meester was. Trainer Hans Blom van Ternaard kon vandaag weer over Tjerk Meijer beschikken en bleef de geblesseerde Hendrik Talsma nog aan de kant. Op de bank zaten Richard van der Meulen, Jan Lammert van der Kooi en Kees Praamstra.

Het was precies half drie als scheidsrechter Jongsma uit Frieschepalen voor het begin van de eerste helft floot en Ternaard mocht aftrappen. Het was gelijk in de 1e minuut Ternaard dat een grote kans kreeg als Tjerk Meijer met een prachtige pass Gosse Reinder Kingma bediende die helemaal alleen door kon gaan en alleen voor keeper Erwin Mensink kwam te staan, maar helaas Gosse zijn inzet ging via de benen van de keeper van Grootegast naast. De hoekschop voor Ternaard leverde niets op. Gelijk hierna aan de andere kant kreeg Grootegast een grote kans, maar nu redde keeper Marco Tilma van Ternaard prima. Zo golfde het spel op en neer met twee aanvallende ploegen die vol op de aanval gingen. Zo ook in de 5e minuut als Jurjen Sipma prima over links op kwam en hierna de bal prima voor bracht op Anne Rienk Syens die vrij kon uithalen maar zijn inzet over het Grootegast doel zag gaan. Dit waren toch mogelijkheden die benut moesten worden. Tot de 15e minuut kon Ternaard het tempo van Grootegast nog bij houden en voetbalde het prima mee, maar in de 17e minuut kwam Grootegast op voorsprong als de verdediging van Ternaard werd uitgespeeld en Ite Hoolsema zomaar alleen voor keeper Tilma kwam te staan en beheerst de 1 – 0 mocht inschieten. In de 24e minuut werd het door Bennie Kits 2 – 0 uit een prachtige voorzet van rechts. Nog geen minuut later werd het al 3 – 0 toen de hele verdediging van Ternaard werd uit gespeeld en in tweede instantie vanaf links Johan Beute laag de bal achter doelman Marco Tilma schoot. Zo nu en dan kwam Ternaard er uit en mocht het in de 27e minuut even buiten het strafschopgebied van Grootegast een vrije trap nemen die door Tjerk Meijer werd genomen en prima de bal inschoot, maar keeper Mensink van Grootegast kon nog net de bal naast zijn doel tikken en dus mocht Ternaard een hoekschop nemen die echter niets op leverde. Hierna was het weer Grootegast dat de één na de andere mooie aanval kon opzetten en in de 31 minuut op 4 – 0 kwam door Rick Buma die in de 37e minuut uit een vrije trap ook de 5 – 0 mocht scoren. In de 43e minuut werd het ook nog 6 – 0 door Stefan Krijthe door een prachtig afstandsschot en op slag van rust werd het nog 7 – 0 door Rick Buma uit een snelle opgezette aanval. Gelijk hierna floot scheidsrechter Jongsma voor de rust, en kon Ternaard zich gaan bezinnen wat het moest doen in de tweede helft.
Na rust geen wijzigingen bij Ternaard dat nu moest proberen om de schade beperkt te houden. Maar het was gelijk Grootegast dat Ternaard weer bij de keel pakte en met mooie aanvallen kansen kreeg. Zo werd het in de 50e minuut 8 – 0 door Johan Beute die een voorzet van zijn mede speler prachtig inkopte. In de 55e minuut wisselde trainer Blom de licht geblesseerde Tjerk Meijer en bracht Jan Lammert van der Kooi voor hem in het veld. Ternaard kwam maar zelden meer in de buurt van het doel van Grootegast. In de 65e minuut wisselde trainer Blom Hotze Ferwerda en voor hem in het veld kwam Kees Praamstra. Maar ook Kees en Jan Lammert moeten toezien hoe Grootegast de druk op het doel van Ternaard bleef houden, want in de 69e minuut werd het uit een prachtige voorzet vanaf links door Rick van Dellen 9 – 0 . Het publiek van Grootegast begon al 10 te roepen en die kwam er ook in de 75e minuut door Tim Veenstra die in de 81e minuut ook de 11 – 0 maakte. Het werd nog erger voor Ternaard als in de 87e minuut Ronald Horinga de 12 – 0 maakte en in de 89e minuut Chris Smedes de 13 – 0 . Gelijk hierna floot de uitstekend leidende scheidsrechter Jongsma voor het einde, en kon Ternaard hierna zijn wonden likken. Grootegast was vandaag op zijn eigen kunstgras veld twee maatjes te groot voor Ternaard, dat een goed geoliede machine vandaag tegen over zich had staan.

Volgende week het inhaalduel thuis tegen VCR.  Aanvang 14.30 uur en laten we hopen dat Ternaard er dan weer staat.